Optima beschuldigt fiscus van illegale actie

Financieel planner Optima Bank beschuldigt de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van illegale speuracties. Dat schrijft De Tijd. De BBI viel vorige week binnen bij Optima en volgens de bank zijn de inspecteurs hun boekje te buiten gegaan.

Op 30 januari vielen een tiental belastinginspecteurs binnen in de kantoren van Optima Bank. De inspecteurs kopieerden er miljoenen computergegevens, waaronder ook de data van meer dan 12.000 klanten. Die krijgen van Optima financieel en fiscaal advies.

Volgens advocaat Stefan Sablon ging het om een "fishing expedition". "Ze hebben zonder gericht doel, uit nieuwsgierigheid, massaal gegevens meegenomen", zegt hij in De Tijd. De wettelijke grenzen zijn "manifest overschreden", klinkt het.

Optima wil naar eigen zeggen de discretie van zijn klanten beschermen. De advocaten van de bank hadden al een onderhoud met de BBI-directeur. Ze lieten hem weten dat het bedrijf de meegenomen gegevens terugwil. Optima nam eind vorig jaar de bankactiviteiten van Ethias over.