Sporen van cocaïne op haar kapitein Concordia

Op het haar van Francesco Schettino, de aangehouden kapitein van het gezonken cruiseschip Costa Concordia, zijn sporen van cocaïne gevonden. In zijn haar of urine is echter niets gevonden. Er is dus geen bewijs dat Schettino ook echt cocaïne heeft gebruikt. Volgens de Italiaanse consumentenorganisatie Codacons, die de slachtoffers van de ramp vertegenwoordigt, is er met de tests geknoeid, ze eist een nieuw onderzoek.

Een advocaat van de consumentenorganisatie noemde de resultaten "erg ongewoon". "De stalen zijn op een verkeerde manier bewaard geweest waardoor ze mogelijk besmet zijn. Of ze zijn op zijn minst verkeerd gelabeld", zo vertelde hij aan het persbureau AP.

Nog volgens de advocaat zou de container met het urinestaal alvast slecht afgesloten geweest zijn. De tests werden uitgevoerd door een expert die was aangeduid door het gerecht. Codacons heeft een verzoek ingediend voor een nieuwe DNA-onderzoek, dat moet uitwijzen of de geteste stalen überhaupt wel van Schettino zijn.

Francesco Schettino is aangeklaagd voor doodslag door het veroorzaken van schipbreuk en het verlaten van het schip voor de passagiers en bemanning. BIj de ramp met de Costa Concordia zijn vermoedelijk 32 slachtoffers gevallen. 15 lichamen van slachtoffers zijn nog steeds niet geborgen.

Schettino zou overigens aan zijn ondervragers hebben gezegd dat hij kalmeermiddelen genomen had, maar ook daarvan is in zijn bloed of urine niets teruggevonden. Hij staat momenteel onder huisarrest in zijn woning in de buurt van Napels. Het cruiseschip ligt nog steeds op zijn zijde voor de haven van het eiland Giglio, voor de kust van Toscane.