Toestand van prins Friso blijft kritiek

De Nederlandse prins Johan Friso verkeert nog steeds in levensgevaar nadat hij gisteren onder een lawine was terechtgekomen in Oostenrijk. Hij wordt in een kunstmatig coma gehouden. Koningin Beatrix en prinses Mabel hebben het ziekenhuis verlaten.
De koningin en de prinses bij aankomst aan het ziekenhuis.

Lokale media in Oostenrijk hadden gisteren gemeld dat Friso een schedelbasisfractuur had opgelopen toen hij werd meegesleurd door een lawine. Maar er is ook een andere versie. Een journaliste van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, die in Oostenrijk op reis was, kon met een behandelende arts spreken.

"De prins heeft geen schedelbasisfractuur en hij heeft ook geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam", verklaart de arts. Het probleem is vooral dat hij twintig minuten in ademnood heeft verkeerd, toen hij bedolven was onder de sneeuw. "De reanimatie heeft vrij lang geduurd", vertelt de arts.

Volgens de arts zal het zeker nog 24 uur duren voor de dokters weten of het ongeval schade heeft veroorzaakt aan het brein van de Nederlandse prins. "Als de hersenen de komende uren niet gaan opzwellen, is dat een goed teken", klinkt het.

Later op de dag verklaarde het ziekenhuis aan het Nederlandse persbureau ANP dat die informatie "grotendeels incorrect" is, maar volgens NRC klopt het nog steeds.

Volgens de Nederlandse Rijksvoorlichtingdienst is de situatie van de zoon van koningin Beatrix nog steeds stabiel en heeft hij de nacht rustig doorgebracht. Maar hij is nog steeds in levensgevaar.

Omstreeks 14 uur hebben koningin Beatrix en prinses Mabel het ziekenhuis verlaten.

Ongeval gebeurde buiten de piste

De lawine kwam iets na de middag naar beneden bij Litzen-Zugertobel, in de buurt van het koninklijke skioord in Lech (zie kaart). Prins Friso zou een 20-tal minuten onder de sneeuw gelegen hebben. Ze hebben hem relatief snel kunnen vinden, omdat hij een elektronisch apparaat in zijn skijas had zitten dat een locatiesignaal uitzond.

Het risico op lawines staat in de streek op niveau 4, dat is het op een na hoogste niveau. Onervaren skiërs werden volgens lokale media geadviseerd om wegens lawinegevaar de pistes niet te verlaten, wat het gezelschap van de prins wel gedaan heeft. Volgens de burgemeester van Lech is de lawine overigens door de skiërs zelf veroorzaakt.

De Nederlandse koninklijke familie houdt haar wintervakanties altijd in het Oostenrijkse dorpje Lech. Gisteren bleek al dat koningin Beatrix en haar gezelschap daar ingesneeuwd zitten. Er was de afgelopen dagen veel sneeuw gevallen in Lech.