Vakbond brandweer wil staken vanaf maandag

De socialistische overheidsvakbond ACOD roept de brandweer op om vanaf maandag te staken. De vakbond vindt het onaanvaardbaar dat de brandweerlui moeten werken tot 62 jaar door de nieuwe pensioenhervorming. Dat kan niet door de aard van het beroep, klinkt het.
Vorige week vrijdag voerde de brandweer actie in Brussel

"Het is voor de ACOD volstrekt onaanvaardbaar dat het brandweerpersoneel dient te werken tot 62 jaar en dat bovendien de op sommige plaatsen bestaande uitstapregeling negatief wordt aangepast en opgetrokken wordt tot de leeftijd van 58 jaar", luidt het in een persbericht van de vakbond.

De ACOD reageert op het besluit dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH, kleine foto) gisteren genomen heeft. Dat bevestigt dat de brandweermannen geen uitzondering krijgen in de pensioenplannen. Een week geleden was er al eens een protestactie van brandweerlui in de Wetstraat. Daarna was er overleg, maar dat haalde niets uit.

Brandweerlui hebben een zwaar beroep en het is niet veilig om hen tot 62 aan het werk te houden, zegt de ACOD. De bond heeft het over een kwestie van "persoonlijke veiligheid, collectieve veiligheid en kwalitatieve ondersteuning aan de bevolking".