"Alle vlees in regio-Parijs is stiekem halal"

Volgens Marine Le Pen, de voorzitster van de Franse extreemrechtse partij FN, wordt alle vlees in de slachthuizen in de regio-Parijs halal geslacht. Le Pen valt met die stelling president Nicolas Sarkozy aan.

"Al het vlees dat in Ile-de-France wordt verkocht, is zonder uitzondering halal, zonder dat de consument dat weet." Dat beweert Marine Le Pen. Ze zegt ook dat de regering daarvan op de hoogte is, maar er niets aan doet.

Halal vlees is vlees van dieren die geslacht worden volgens voorschriften van de islam.

De voedingssector reageert afwijzend. Ten eerste klopt het verhaal van Le Pen niet, zeggen zij. En als het soms gebeurt dat koosjer of halal vlees ook tussen het andere vlees terechtkomt, dan heeft dat geen enkel gevolg voor de kwaliteit van het vlees, benadrukt de sector.

Le Pen wil op 22 april deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Allicht probeert ze met stellingen als deze president Sarkozy aan te vallen. Sarkozy riskeert immers stemmen te verliezen aan extreemrechts. Le Pen zou volgens de peilingen 20 procent van de stemmen krijgen.

Vader Le Pen veroordeeld om negationisme

Eerder deze week kreeg de vader van Marine Le Pen, Jean-Marie, een boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Jean-Marie Le Pen had in 2009 gezegd dat de Duitse bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog "niet bijzonder onmenselijk" genoemd. "Er waren excessen, ja, maar wat wil je in een land van 550.000 vierkante kilometer", zei hij ook. Frankrijk heeft strenge wetten over negationisme.

Decennialang was Jean-Marie Le Pen de leider van het Front National. Vorig jaar heeft hij de macht overgedragen aan zijn dochter Marine.