"Alleen laffe politici vragen uitstel verkiezingen"

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft bevestigd dat er dit jaar zeker verkiezingen komen in zijn land. De oppositie wil die pas houden als de nieuwe grondwet van kracht wordt.
Mugabe in een fleurig pak op een bijeenkomst van zijn partij in december.

In 2013 komt er in Zimbabwe een nieuwe grondwet. Daarin komt allicht een bepaling dat iemand maximaal tien jaar president kan zijn. Dan zou Mugabe zich niet meer opnieuw verkiesbaar kunnen laten stellen.

Maar Mugabe wil de verkiezingen nog houden voor de nieuwe grondwet er komt, tegen de wil van de oppositie in. "Alleen laffe politici vragen om uitstel van de verkiezingen", zegt Mugabe naar aanleiding van zijn verjaardag. Dinsdag wordt hij 88 jaar.

Mugabe is sinds 1980 aan de macht in Zimbabwe. "Maar ik zie niemand die mij kan vervangen", zegt hij ook in het interview. "Iemand anders zou in dit land te veel verdeeldheid zaaien." Hij noemt de voormalige oppositie, waarmee hij in 2008 na weken van onrust een akkoord sloot, "blaffende honden".

Aten Chinezen zeldzame schildpadden?

Nog in Zimbabwe is er ophef over vier Chinese mannen die in het land werken. Zij worden ervan beschuldigd dat ze zeldzame schildpadden hebben opgegeten. Allicht eerstdaags wordt het viertal het land uitgezet.

Dierenrechtenactivisten vonden de resten van 40 "Bell's Hinged"-schildpadden (foto) en in een huis van de mannen werd schildpaddenvlees gevonden. Het aantal schildpadden van die soort is de laatste jaren sterk achteruit gegaan in Zimbabwe en buurlanden. Het viertal zou de dieren levend gekookt hebben.