"Nederlandse ouderen durven niet naar ziekenhuis"

Volgens Rick Santorum worden bejaarden onvrijwillig geëuthanaseerd in Nederland. Dat heeft hij gezegd tijdens een debat in Missouri. De ouderen dragen er daarom een polsbandje met "Euthanaseer me niet", zo vertelt de Republikein die presidentskandidaat hoopt te worden.

Dat Santorum erg conservatief is, is geweten. Hij haalt dan ook wel vaker uit naar abortus, homorechten en euthanasie. Maar zijn uitlatingen over het doden van bejaarden in Nederland zijn toch opmerkelijk. Hij deed ze tijdens een debat in een kerk in de staat Missouri (zie beelden onderaan).

"In Nederland dragen oudere mensen een polsbandje met "Euthanaseer me niet". Want er is vrijwillige euthanasie, maar in de helft van de gevallen worden de mensen onvrijwillig geëuthanaseerd, omdat ze oud en ziek zijn", zegt Santorum.

Volgens de Republikein is in 10 procent van de sterfgevallen in Nederland sprake van euthanasie. Een zwaar overdreven cijfer, zo schrijven Nederlandse kranten. Santorum beweert ook dat bejaarden uitwijken naar het buitenland, omdat ze niet meer durven gaan naar Nederlandse ziekenhuizen.

Santorum is nog volop in de race om de presidentskandidaat te worden voor de Republikeinen. De laaste weken is hij weer fors gestegen in de peilingen. De volgende voorverkiezingen zijn op 28 februari in Arizona en Michigan.