"We hebben Frankrijk voor een ramp behoed"

De Franse president Nicolas Sarkozy klopt zich op de borst dat hij een economische ramp heeft vermeden in Frankrijk. In zijn eerste grote campagnetoespraak haalde hij ook opnieuw uit naar zijn socialistische rivaal François Hollande.

Sarkozy wil een tweede termijn als president van Frankrijk, maar ligt in de peilingen achter op Hollande. Net als eerder deze week, beschuldigt Sarkozy zijn concurrent van bedrog. "Hollande gedraagt zich in Londen als Thatcher, maar in Parijs als Mitterrand", zegt Sarkozy.

Die beschuldiging gaat over een interview dat Hollande eerder deze week gaf aan de Britse krant The Guardian en waarin hij zei dat socialisten ook een liberaal beleid kunnen voeren.

Zo'n 15.000 mensen woonden de toespraak van Sarkozy in Marseille bij. Hij werd luid toegejuicht.

"Frankrijk is in de crisis aan een catastrofe ontsnapt. Ik veroordeel de mensen die doen alsof er niets erg is gebeurd. Zij liegen tegen de Fransen."

"Alle banken in de wereld zijn net niet verdwenen, al uw banen waren bedreigd. Wij zijn erin geslaagd om een ramp te vermijden", maakt Sarkozy zich sterk. "Ik wil niet de president zijn van een kleine elite. Ik ben de kandidaat van het volk."

Op 22 april zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Als er daarna nog geen winnaar is met een meerderheid, volgt er begin mei een tweede ronde.