Antwerpse wetenschappers ontdekken obesitas-gen

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (UA) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zijn er samen met buitenlandse collega's in geslaagd een belangrijke doorbraak te forceren in het onderzoek naar obesitas. Ze hebben een nieuw gen ontdekt dat wellicht een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de aandoening.

De onderzoekers van het UZA en het Centrum Medische Genetica van de Universiteit Antwerpen kwamen tot de ontdekking door het genetisch materiaal van een heleboel patiënten met elkaar te vergelijken. Van elke patiënt die in het UA wordt opgenomen, wordt namelijk al jarenlang een volledig dossier opgemaakt met daarin ook een DNA-staal.

"Obesitas is een erg complex gegeven", zegt prof. dr. Wim Van Hul (UA). "Het is een zogenoemde multifactoriële aandoening. Omgevingsfactoren zoals voeding en beweging spelen een rol, maar er zijn ook genetische aspecten."

Het nieuw ontdekte gen is een zogenoemde "lipid sensor", dat betekent dat het meebepaalt of en hoe vetpartikels in het lichaam worden opgeslagen", aldus Van Hul. "Verder onderzoek is noodzakelijk maar dit is een eerste belangrijke stap."

De onderzoekers hopen nu het gen te kunnen blokkeren of stimuleren zodat de ontdekking ook gebruikt kan worden bij therapieën. De ontdekking wordt alvast gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift "Nature".