Egypte haalt ambassadeur weg uit Syrië

Egypte heeft zijn ambassadeur teruggeroepen uit de Syrische hoofdstad Damascus. Het is niet het eerste Arabische land dat op die manier president Bashar Assad voort probeert te isoleren.
Een man steekt een foto van Assad, afgebeeld als Hitler, in brand.

De Egyptische ambassadeur keert voor onbepaalde tijd terug naar Caïro. Met die diplomatieke zet probeert nu ook Egypte de druk op Assad te verhogen om het geweld stop te zetten. "Wij zijn bezorgd om het Syrische volk, niet om het regime", zegt de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Amr Kamel Mohammed.

Eerder hadden onder meer Tunesië, Libië, Saudi-Arabië en enkele Europese landen ook al hun diplomatieke betrekkingen met Syrië ingeperkt.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki probeert intussen maatregelen te nemen om de wapenhandel tegen te gaan aan de grens tussen Irak en Syrië. Activisten in Syrië beschuldigen Iran er dan weer van dat het wapens levert voor het leger van Assad.

Vandaag worden er opnieuw betogingen verwacht in de hoofdstad Damascus. Gisteren viel daar, vlak bij de residentie van Assad in het district Mazzeh, minstens één dode toen het leger het vuur opende op een rouwende menigte.

"De-Assad-ificatie"

Via Twitter geven Syrische dissidenten geregeld YouTube beelden vrij. Van geweld door het leger of van grootschalige protesten meestal, maar vaak valt niet te achterhalen waar en wanneer de beelden gedraaid zijn.

Onderstaand filmpje toont Syriërs die een bord met de afbeelding van Assad slopen. Volgens de dissidenten is de opname vandaag gemaakt in het centrum van de hoofdstad.