ESA noemt cargoschip naar Belgische kosmoloog

Het Europese ruimteagentschap ESA heeft het 5e cargoschip voor het ISS genoemd naar de Belgische kosmoloog Georges Lemaître.

Lemaître beschreef in 1927 dat het heelal niet statisch is, maar steeds meer uitdijt. Omdat zo'n heelal een beginpunt moet hebben, kwam hij enkele jaren later met het idee dat het heelal ooit als een oeratoom moet zijn begonnen. Daarmee introduceerde hij het idee van een oerknal.

De cargoschepen moeten voedsel, water, brandstof en wetenschappelijke instrumenten naar het ISS brengen. Bij de lancering wegen ze 20 ton, de lading mag in totaal 8 ton wegen.

Het cargoschip Georges Lemaître wordt het 5e cargoschip van de ESA. De andere schepen werden vernoemd naar Jules Verne, Johannes Kepler, Edoardo Amaldi en Albert Einstein. Het cargoschip zou in 2014 worden gelanceerd.