Iran draait oliekraan naar Londen en Parijs dicht

Iran levert geen olie meer aan Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat gebeurt als reactie op de sancties die de EU heeft ingesteld.
President Ahmadinejad.

De Europese Unie besliste onlangs om vanaf juli geen olie meer te kopen van Iran. De EU wil daarmee Iran onder druk zetten om komaf te maken met de verrijking van uranium. Het Westen vreest dat het land aan een atoombom werkt.

Teheran wacht zo lang niet en draait als reactie nu al de kraan dicht voor Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat heeft het ministerie voor Olie aangekondigd.

Daar zullen Parijs en Londen evenwel niet zo veel hinder van ondervinden. Ze voeren slechts een klein deel van hun olie in uit Iran.

"Iran is nucleaire fabriek aan het uitbouwen"

Iran is van plan om de ondergrondse nucleaire fabriek in de stad Qom fors uit te breiden. Dat heeft een diplomaat gezegd tegen de Britse omroep BBC. Volgende week bezoeken inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) de hoofstad Teheran.

Volgens de diplomatieke bron is Iran klaar om duizenden nieuwe centrifuges te installeren in de verstevigde ondergrondse site. Daardoor zou het land sneller verrijkt uranium kunnen produceren. Dat is nodig om stroom op te wekken, maar kan ook gebruikt worden in nucleaire wapens.

De jongste tijd lopen de spanningen over het Iraanse kernprogramma weer hoog op. Volgens het land heeft het programma geen enkel militair doel. Maar onder andere de VS meent dat Iran in het geheim aan het werk is aan een kernwapen. Een reeks sancties tegen de olie-industrie en de financiële sector was het gevolg, maar Iran lijkt niet geneigd om de nucleaire ambities op te geven.

Het IAEA heeft nog niet gereageerd op het bericht over de fabriek in Qom. Volgende week bezoeken inspecteurs van het agentschap Teheran. Ze gaan er praten met de autoriteiten, nadat ze vorige maand de toegang waren geweigerd tot de nucleaire installaties.

Het land van president Mahmoud Ahmadinejad stelt zich uitdagender op. Gisteren voeren twee Iraanse marineschepen door het Suezkanaal de Middellandse Zee in. Het is nog maar de tweede keer sinds de revolutie in 1979 dat Iraanse schepen de Middellandse Zee ingaan. De schepen komen met een boodschap van "vriendschap en vrede", klinkt het. Ze zijn wellicht op weg naar Syrië.