Joachim Gauck wordt nieuwe Bundespresident

De 72-jarige Joachim Gauck wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe Duitse Bundespresident. De voormalige Oost-Duitse mensenrechtenactivist kreeg de steun van alle partijen behalve het CDU van kanselier Angela Merkel. Die laatste is nu bijgedraaid, waardoor een regeringscrisis is vermeden.

Binnen de Duitse regering was er de voorbije dagen grote onenigheid over wie Christian Wulff zou opvolgen. De bondspresident stapte deze week zelf op na aanhoudende geruchten over vermeende corruptie. De onafhankelijke kandidaat Gauck, die 2 jaar geleden nog de duimen moest leggen tegen Wulff, kreeg de steun van de  centrumlinkse oppositiepartijen SPD en de Groenen. Ook Merkels coalitiepartner FDP zag het liefst Gauck in de functie.

Alleen Merkel en haar partij CDU sputterden tegen. De bondskanselier verkoos haar partijgenoot Klaus Töpfer, een voormalig topman bij de VN. Vanavond zouden toplui van de 4 partijen overleg plegen over de kwestie, maar kort voor aanvang liet Merkel weten dan toch de kandidatuur van Gauck te steunen.

Met die steun van zowel centrumrechts als links wordt Gauck hoogstwaarschijnlijk volgende maand verkozen tot nieuwe Duitse bondspresident, een ceremoniële maar toch zeer invloedrijke functie.