Kulturama in Leuven krijgt drie opvolgers

De tiende en laatste editie van het cultuurfestival Kulturama in Leuven heeft meer dan 25.000 bezoekers gelokt. De organisatoren zijn tevreden. Het festival krijgt drie opvolgers: Artefact, 30 CC Jazzfestival en Amateurama.

Artefact, het grootste festival voor media en kunst in België, liep de afgelopen jaren al deels samen met Kulturama. Het krijgt extra middelen van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven, zodat het verder kan groeien en in samenwerking met andere culturele organisaties activiteiten kan organiseren op verschillende locaties in de stad.

Ook het 30 CC Jazzfestival blijft bestaan en wordt uitgebreid. Het cultureel centrum gaat daarvoor de samenwerking aan met onder meer het Lemmensinstituut, At The Bebop en Libertad.

Een gloednieuw festival is Amateurama. Hier zullen Leuvense semi-proffessionele en amateurgezelschappen vier dagen lang de kans krijgen om zich te presenteren aan het grote publiek. 

"Kulturama heeft doel bereikt"

Kulturama ontstond in 2003 als een cultuurcommunicatieproject. Het festival startte met 13 partners, 68 activiteiten en 8.500 bezoekers. Tien edities later telt het festival 32 partners, 200 activiteiten en meer dan 25.000 bezoekers. Volgens de organisatoren hebben de culturele hoogdagen hun doel en hun plafond bereikt.

Tijdens Kulturama werd telkens voor twee jaar een culturele stadsambassadeur aangesteld. Die traditie blijft wel bestaan. Afgelopen donderdag volgde stadssopraan Noémie Schellens stadsfotograaf Marco Mertens op. In 2014 komt er opnieuw een wissel van de wacht.

Meest gelezen