Valt het doek maandag voor Griekenland?

Een dag voor de ministers van Financiën van de eurozone tijdens een cruciale top het licht op groen moeten zetten voor een lening van 130 miljard euro voor Griekenland is de Griekse premier Loukas Papadimos alvast in Brussel neergestreken.

Na maanden van uitstel klinken voor het eerst gematigd positieve geluiden. Duitsland, Italië en ook Griekenland hebben al laten uitschijnen vrij optimistisch te zijn over het toekennen van de lening. En ook de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburger Jean-Claude Juncker liet zich vorige week in gelijkaardige bewoordingen uit.

Maar er zijn ook andere geluiden. Nogal wat critici hebben hun twijfels over het engagement van de Griekse regering om de pijnlijke besparingsmaatregelen ook daadwerkelijk uit te voeren.

"Neen" is geen optie

Om die de kop in te drukken is de Griekse premier vandaag al naar Brussel afgereisd. Loukas Papadimos (foto) staat onder zware druk. Een neen van de eurogroep is geen optie. Hij hoopt dat zijn aanwezigheid in de Europese hoofdstad meer gewicht zal verlenen aan de Griekse inspanningen en beloften. Volgens zijn persdienst zal Papadimos in Brussel "contacten" leggen.

Wie die contacten zijn is niet duidelijk. Volgens een diplomatieke bron is het niet uitgesloten dat Papadimos de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone zal bijwonen. Naar alle verwachting staat ook een ontmoeting met privé-kredietverstrekkers op het programma, over een andere lening van 100 miljard euro.

Griekenland heeft die 230 miljard snel nodig want op 20 maart vervalt een obligatie van 14,5 miljard euro. Geld om die terug te betalen is er voorlopig niet. Om nieuwe steun te krijgen, keurde de regering gisterenavond nog eens voor 325 miljoen euro besparingen goed. Die komen bovenop de ruim 3 miljard euro die het Griekse parlement een week geleden al goedkeurde. En ook morgen zouden verdere nieuwe besparingen worden aangekondigd.

Pre-meeting op zondag

De eurogroep kwam overigens vandaag al een eerste keer bijeen in Brussel. De 17 ministers van Financiën wilden voor aanvang van de top de nieuwste Griekse besparingsplannen overlopen en kijken of een nieuwe lening de Griekse schulden tot een duurzaam niveau zou kunnen doen zakken.

Onder de 17 is er ook nog onenigheid over bepaalde zaken. Zo willen Duitsland en enkele andere rijke landen dat Griekenland het geld van de lening in bewaring plaatst op een aparte rekening. Zo willen ze druk uitvoeren dat Griekenland de aangekondigde besparingen ook echt uitvoert. Voorts willen de 17 zich er van verzekeren dat de huidige inspanningen de Griekse schuld ook op lange termijn naar beneden zullen halen.

Morgen zitten de Europese ministers samen met het IMF. Vandaag beloofde de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner dat de Verenigde Staten het IMF zullen aanmoedigen om een nieuw akkoord met Griekenland te ondersteunen.

En ook China en Japan lieten weten dat ze een gemeenschappelijk standpunt gaan innemen over de vraag om meer geld te storten bij het IMF. Dat geld is nodig om de eurocrisis op te lossen. De 2 landen zijn bereid om dat te doen, maar vinden ook dat de Europese landen zelf grotere inspanningen moeten leveren.

Toeterprotest

Intussen blijven de Grieken zich verzetten tegen tegen de aangekondigde besparingsmaatregelen, zij het niet meer in dezelfde grote getale als bij de manifestaties van vorige week. Een betoging vanmorgen die uitging van 2 grote vakbonden, lokte minder dan 1.000 deelnemers. De sfeer werd opnieuw grimmig toen een hondertal jongeren voor het parlement met stenen gooiden naar de oproerpolitie.

Een 60-tal manifestanten werd opgepakt (foto). Eerder op de dag was een optocht van toeterende motorrijders door de straten van Athene getrokken.

Uit een opiniepeiling van een Griekse krant bleek vandaag trouwens dat 82 procent van de Grieken de regering als schuldige aanwijst voor de miserabele toestand waarin het land zich momenteel bevindt. Slechts 9 procent zou de financiële markten met de vinger wijzen, tegenover 6 procent Europa en het IMF. Nog volgens de peiling zou 75 procent van de Grieken ook in de eurozone willen blijven.