Zeker 40 doden bij gevangenisopstand in Mexico

Bij een muiterij in de gevangenis van Apodaca, een voorstad van Monterrey in de noordelijke provincie Nuevo Leon zijn minstens 40 doden gevallen. De rellen begonnen in een zwaarbeveiligde afdeling. Het kostte de politie enkele uren om de situatie opnieuw onder controle te krijgen.

Gevangenen in de zwaarbeveiligde afdeling begonnen rond 14 uur plaatselijke tijd keet te schoppen. Ze gijzelden een bewaker, waarna de opstand oversloeg naar een tweede afdeling.

Het duurde enkele uren voor de politie de gemoederen opnieuw kon bedaren. Intussen verzamelden woedende familieleden van de gevangenen buiten aan de poort. Ze schreeuwden en eisten zekerheid over het lot van hun familieleden.

In de Mexicaanse gevangenissen zijn zware gevechten en muiterijen schering en inslag. Daarbij vallen telkens veel doden. Gewapende bendes en drugskartels organiseren ook regelmatig ontsnappingspogingen en proberen de macht binnen de gevangenis in handen te krijgen door ambtenaren om te kopen.

Vorige maand vielen stierven nog 31 gevangenen in de stad Altamira in de staat Tamaulipas op de grens met Texas. En bij een andere opstand in dezelfde provincie vielen in oktober 20 doden en 12 gewonden.