Peeters belooft ondersteuning voor wijnbouw

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) belooft een geïntegreerd beleid om de wijnbouw in het gewest te promoten en verder te ontwikkelen. De voorbije jaren is de kwantiteit en de kwaliteit van de Belgische wijn flink verbeterd.

Peeters (links) die ook Vlaams minister van Landbouw is, deed zijn uitspraken tijdens een eerste rondetafelgesprek met de Vlaamse wijnbouwers. Hij liet zich daar positief uit over de ontwikkeling van onze wijnbouw, die profiteert van een klimaatsverandering.

Peeters wil die ontluikende sector nu verder ondersteunen, onder meer door promotie van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Die moet vooral de binnenlandse markt bewerken.

Anderzijds belooft Peeters een werkgroep Druiventeelt, een degelijke wetgeving en een waarnemings- en waarschuwingssysteem voor problemen zoals schimmelziektes.

Op de vraag van de wijnboeren voor een heus Vlaams kenniscentrum voor wijnbouw, bleef Peeters wat op de vlakte. Hij wil daar wel aan werken als er bij de wijnbouwers zelf een voldoende draagvlak is. De wijnboeren zijn voor een degelijke praktijkopleiding vaak aangewezen op het buitenland, wat erg duur is.

Een noordelijk wijngebied

In ons land staan er wijnstokken op 98 hectare grond en die leveren jaarlijks ongeveer 315.000 liter wijn op. Dat levert de overheid jaarlijks 1 miljoen euro op aan accijnzen en btw. In Vlaanderen zijn er ongeveer 60 wijnbouwers actief en er zijn nu vier gecontroleerde oorsprongsbenamingen: het Hageland, Haspengouw, Heuvelland en Vlaamse mousserende kwaliteitswijn. 

Wijnbouw bij ons was wijd verspreid in de middeleeuwen, vooral in de Maasvallei tussen Luik en Hoei, in Gent, Leuven en Hoegaarden. Door een afkoeling in de 15e eeuw en nog eens in de 19e eeuw zijn veel van de wijngaarden verdwenen.

In 1964 plantte de Limburger Jean Bellefroid in Kerniel opnieuw wijnstokken aan, net als Charles Legot nabij Hoei. In 1972 startten senator Jos Daems en Michel Fol (de vader van de groentekok) met wijnbouw in het Hageland, waar druivelaars sindsdien een grote verspreiding kennen. Vooral de laatste jaren is de kwaliteit van de Belgische wijn gevoelig verbeterd.

Meest gelezen