"Minilening moet aan banden gelegd worden"

Zogenoemde flitskredieten, snelle minileningen via sms, moeten uitgeschakeld worden, vindt de overheid. Bij die kredieten wordt geen rente aangerekend, maar lopen de kosten wel erg hoog op.

Sinds vorig jaar is het ook in België mogelijk om flitskredieten of minileningen aan te gaan. Wie snel geld nodig heeft, kan via sms of mail kleine bedragen lenen: van 50 tot 200 euro. Daarbij wordt geen rente aangerekend, maar wel kosten. En die kunnen heel hoog oplopen.

Verschillende consumentenorganisaties hadden al kritiek geuit op de minileningen. Het parket van Dendermonde is met een onderzoek gestart om na te gaan of er geen strafrechtelijke inbreuken worden gepleegd op de wet op de marktpraktijken en de consumentenbescherming.

Voor Open VLD-fractievoorzitter Bart Tommelein (kleine foto) gaat het om echte woekerpraktijken omdat de consument amper bedenktijd krijgt: de lening kan vaak al binnen de 10 minuten worden toegekend en gestort. Bovendien zijn de kosten erg hoog. Voor een maximumlening van 200 euro bedragen de kosten 49,99 euro. Om niet onder de wet op het consumentenkrediet te vallen, mogen de kosten niet hoger zijn dan 50 euro.

De Algemene Directie Controle en Bemiddeling heeft volgens minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) al een onderzoek gevoerd, de resultaten zouden aan het parket overgemaakt zijn.

Tommelein is tevreden dat minister Vande Lanotte kordaat optreedt, maar als dat niet volstaat om de flitskredieten uit te schakelen, wil hij een wetsvoorstel indienen. Hij wil de kredieten gelijkstellen aan het jaarlijkse maximale kostenpercentage dat geldt voor gewone consumentenkredieten.

Wie een minilening heeft aangegaan, kan een klacht met burgerlijke partijstelling indienen voor woeker, op basis van artikel 494 van het Strafwetboek. Bij vraag van betaling vanwege de betrokken onderneming kan men op basis van artikel 1907ter van het Burgerlijk Wetboek de vermindering van de verplichtingen tot de loutere terugbetaling van het kapitaal van de overeenkomst vragen.

Meest gelezen