Aalter: De Crem trekt kartel CD&V/N-VA

Pieter De Crem - ook minister van Defensie - trekt de kartellijst CD&V/N-VA in Aalter bij de gemeenteraads- verkiezingen in oktober. De N-VA heeft wel de prijs opgedreven van 3 naar 5 plaatsen op de lijst.

In alle gemeenten zijn partijen druk bezig met de samenstelling van de lijsten. En bijna overal zet de nationale breuk tussen CD&V en N-VA zich ook op lokaal vlak door.

Er zijn uitzonderingen. De meest opvallende was in Ieper, de stad waar Yves Leterme zeer sterk staat. Nu is er dus een tweede stad waar CD&V en N-VA hun leiderschap proberen veilig te stellen door samen te blijven werken.

Absolute meerderheid houden

Het is in Aalter heel moeilijk te voorspellen wat de electorale gevolgen zouden zijn van een breuk. De Crem is al bijna twintig jaar de sterkste politieke figuur in Aalter met een ruime absolute meerderheid.

Maar de schrik voor een nieuwe monsterscore van de N-VA, zoals bij de laatste federale verkiezingen, zit er diep in. Hoeveel stemmen zou de N-VA halen en vooral afsnoepen van CD&V?

Wie weet verliest CD&V dan haar absolute meerderheid. De kans is misschien klein, maar het is een beangstigende mogelijkheid voor de partij.

Titelvoerend burgemeester

Om dezelfde reden zal stemmenkanon De Crem de lijst trekken. Dat levert meer kiezers op dan op een lijstduwersplaats. Normaal is de trekker ook de burgemeeester. Toch ziet het er niet naar uit dat De Crem de burgemeestersjerp zal omgorden zolang hij minister blijft.

Ook nu is hij "titelvoerend" burgemeester die het werk laat uitvoeren door "vervangende" burgemeester Patrick Hoste.

N-VA stijgt

Het kartel is goedgekeurd door de nationale partijtop van beide partijen met als reden dat de lokale mandatarissen goed samenwerken. Die willen het huidige beleid verder zetten en versterken.

De N-VA krijgt nu wel meer plaatsen op de lijst. Ze stijgt van 3 naar 5. Het is nog onduidelijk welke afspraken gemaakt zijn over het aantal schepenen dat de N-VA krijgt.

Meest gelezen