Guy Vanhengel op lijst van PS-burgemeester in Evere

PS-burgemeester Rudi Vervoort verwelkomt voormalig federaal minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) op de Lijst van de Burgemeester in de gemeente Evere. Vanhengel zal de lijst duwen. Hij ambieert de burgemeestersjerp noch een schepenambt, maar wil de mobiliteitsproblemen in de gemeente aanpakken.

Bij gemeenteraadsverkiezingen gebeurt het wel vaker dat de partijgrenzen vervagen, maar deze stap is toch opmerkelijk. Dat een Open VLD-politicus met het gewicht van Vanhengel op de lijst van een burgemeester van PS-signatuur gaat staan, is minstens ongewoon te noemen.

Vanhengel is zich daarvan bewust, maar stelt dat de gemeentepolitiek in Evere de grenzen tussen partijen overstijgt. Hij wil zich constructief opstellen. 

“Evere is een buitenbeentje als gemeente. Er heerst een aparte ambiance en politieke cultuur die heel constructief is. Uiteraard komen Vervoort en ik uit totaal andere partijen, maar in Evere voor de lokale politiek werkt dat anders. Daar spelen de klassieke ideologische breuklijnen minder. Ik ben een pragmaticus en werk op basis van het gezond verstand.”

Vanhengel is door Vervoort gevraagd om op de lijst te staan. Ze kennen elkaar al 30 jaar. Dat heeft geholpen om hem te overtuigen. De andere opties waren bovendien beperkt, want de MR -natuurlijke partner van de Open VLD- zit in de gemeente in een moeilijk parket, door interne verdeeldheid.

Vanhengel is minister in de Brusselse regering. Hij heeft geen ambitie om burgemeester of schepen te worden in Evere. Waarom hij dan wel op de Lijst van de Burgemeester staat? "Om de andere Open VLD-kandidaten op de lijst te steunen en de mobiliteitsproblemen in de gemeente te kunnen aanpakken."

Meest gelezen