Poolreizigers met wereldrecord terug in België

Onze poolreizigers zijn weer thuis. Dixie Dansercoer en Sam Deltour hebben een wereldrecord verbeterd door 5.013 kilometer af te leggen op de Zuidpool zonder motor of bevoorrading.

Meer dan zeventig dagen brachten Dixie Dansercoer en Sam Deltour door op de Zuidpool. "We hebben bewezen dat het mogelijk is om een groot deel van Antarctica te verkennen met enkel zonne- en windenergie", vertelt Dansercoer bij zijn aankomst in Zaventem.

Binnenkort kunnen we meegenieten van de avonturen van Dixie Dansercoer. "Ik wil alle indrukken die ik heb opgedaan zo snel mogelijk neerschrijven, het is tijd om te delen", zegt hij. "Daarnaast willen we een 3D-film maken van onze expeditie. We hebben meer dan vijftig uur beeldmateriaal verzameld."

Opwarming van de aarde

De twee poolreizigers zijn niet aan hun proefstuk toe. Toch is er veel veranderd de voorbije jaren. "Vroeger was het oppervlak van de Zuipool volledig plat, wat het mogelijk maakt om met ski's en een kite te reizen", zegt Sam Deltour. "Het was dan ook een grote verrassing om te zien hoezeer het ijs nu vervormd is."

Die vervormingen zijn een rechtstreeks gevolg van de opwarming van de aarde. Door de klimaatsveranderingen zijn er nu meer stormen op de Zuidpool, die grote oneffenheden veroorzaken in het ijs die sastrugi genoemd worden.

Dixie Dansercoer en Sam Deltour zijn vanavond te gast in "Reyers Laat", ze komen er vertellen over hun wonderlijke avonturen in een gebied "where no man has gone before". Vanavond op Canvas om 22.55 uur.

Meest gelezen