Noord-Korea akkoord met nucleair moratorium

Noord-Korea gaat akkoord met een nucleair moratorium waardoor het land zijn wapenarsenaal aanzienlijk zal verminderen. In ruil beloven de Verenigde Staten voedselpakketten. Pyongyang heeft het nieuws intussen bevestigd.

Noord-Korea is bereid om te stoppen met zijn kernproeven en met het testen van langeafstandsrakketten. Ook het verrijken van uranium in de nucleaire basis in Yongbyon zal worden gestaakt.

Om te controleren of dat werkelijk gebeurt, zal Noord-Korea terug waarnemers van het Internationaal Atoomagentschap IAEA toelaten op zijn grondgebied. De waarnemers zijn er 10 jaar geleden buitengezet. De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties zegt klaar te zijn om terug te keren naar het land.

In ruil willen de Verenigde Staten 240.000 ton voedselhulp naar Noord-Korea sturen en de bilaterale banden met het land versterken.

Amerikaanse en Noord-Koreaanse onderhandelaars hebben vorige week samen gezeten in Peking. Hilary Clinton noemt het akkoord een "eerste bescheiden stap in de goede richting." Maar de Verenigde Staten zijn nog steeds "diep bezorgd". Clinton zei dat ze de nieuwe Noord-Koreaanse leiders op hun daden zal beoordelen.

Buurland Zuid-Korea verwelkomt het akkoord tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Ook Japan heeft intussen positief gereageerd op het akkoord. Beide landen noemen het een belangrijke stap in het verbeteren van de relaties met Noord-Korea.

De spanning op het Koreaanse schiereiland was fors opgelopen na de kernproeven, die Noord-Korea tussen 2006 en 2009 had gedaan. Via de Zuid-Koreanen waren ook hun Amerikaanse bondgenoten daarbij betrokken. De spanning liep nog op toen Pyongyang de inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap het land uitzette en ook door een paar grensincidenten waarbij Zuid-Koreaanse soldaten om het leven kwamen.

Dat er nu toenadering komt, zou te maken kunnen hebben met de dood van de oude dictator Kim Jong-Il en het aantreden van zijn zoon Kim Jong-Oen. Maar de belangrijkste reden voor de ommekeer is waarschijnlijk de systematische ondervoeding van de Noord-Koreaanse bevolking. De Amerikaanse voedselpakketten zijn meer dan welkom.

Meest gelezen