Vlaamse premies voor isolerend glas en zonneboilers

De Vlaamse regering heeft een reeks maatregelen goedgekeurd om energiebesparende ingrepen in woningen te stimuleren. De renovatiepremie voor isolerend glas stijgt met 10 procent en de premie voor zonneboilers wordt meer dan dubbel zo hoog. Dat heeft Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche bekendgemaakt.

Binnen de bestaande renovatiepremies komt er een verhoogde premie voor wie zijn ramen vervangt. Hoe hoog die premie is, zal afhankelijk zijn van het inkomen. "Drie op de vier gezinnen hebben er recht op. Enkel de hoge inkomens vallen er buiten", zegt Van den Bossche.

Zo zal iemand met een laag inkomen een premie van maximum 6.000 euro krijgen voor isolerende ramen. Voor mensen met een middelgroot inkomen is dat maximum 4500 euro. "Als je voor isolerende beglazing kiest, kan je 30 tot 40 procent van die investering terugkrijgen."

De premie voor de plaatsing van een warmwaterboiler op zonne-energie stijgt van 200 naar 550 euro per vierkante meter. Dat geldt voor iedereen, ook de hoge inkomens. Op die manier wordt de terugverdientijd van zonneboilers met de helft verlaagd, van 20 naar 10 jaar. "Na 10 jaar is de zonneboiler terugverdiend op je verwarmingsfactuur. Vanaf dan is het pure winst op je energiefactuur."

Mensen met een heel laag inkomen kunnen van de Vlaamse overheid een renteloze lening krijgen voor energiebesparende ingrepen in hun huis.

Eind 2011 besliste de federale regering om de fiscale aftrek voor energiebesparende maatregelen te schrappen. De aftrek voor dakisolatie bleef, maar die voor zonnepanelen en isolerende ramen verdwenen.

De Vlaamse regering vangt die schrappingen nu deels op. Maar, voor zonnepanelen springt Vlaanderen niet bij. Die zijn ook zonder fiscale aftrek nog relatief snel terugverdiend, luidt het. De groenestroomcertificaten blijven wel bestaan.

"Een volledige compensatie is het niet. Men zal nog altijd wat meer zelf moeten doen dan voor de afschaffing van de federale premies. Maar we hebben iets extra willen doen voor de mensen die willen verbouwen."

De verhoging van de premies zou dit jaar nog zo'n 12 miljoen euro kosten. Dat geld wordt bespaard door het uitstellen van andere projecten.

Bouwsector deels tevreden

De Vlaamse Confederatie Bouw is tevreden met de Vlaamse renovatiepremie voor isolerend glas en de dubbele premie voor zonneboilers.

Volgens directeur-generaal Marc Dillen zijn die Vlaamse maatregelen echter te beperkt en vangen ze niet alle federale fiscale steunmaatregelen op die begin dit jaar zijn weggevallen.

Orders voor nieuwbouw vallen veelal stil, merkt Dillen op, al is dat volgens hem onterecht. Zo is de hypothecaire rente erg laag en is de kost van het bouwen sinds 2007 zowat 4,5% achtergebleven op de inflatie. Concreet is het bouwen van een woning nu dus 4,5% goedkoper dan in 2007.

Vlaams minister Freya Van den Bossche geeft toe dat niet alles gecompenseerd wordt, maar ook de Vlaamse regering moet besparen, zegt ze.

Meest gelezen