28 doden bij ongeluk met Belgische skibus

In Sierre in Zwitserland zijn 28 doden gevallen bij een zwaar ongeluk met een Belgische skibus. 22 van de slachtoffers zijn kinderen. De bus was op de terugweg naar ons land en bracht leerlingen van scholen uit Heverlee en Lommel naar huis.

Het ongeluk gebeurde gisteravond rond 21.15 uur op de A9 richting Sion, in het zuiden van het land. Drie bussen met leerlingen waren op terugreis naar België toen één bus met volle snelheid tegen een veiligheidsnis reed in de rechterflank van een tunnel. Het is nog niet duidelijk waarom de bus van zijn rijvak afweek. Volgens de eerste vaststellingen waren er geen andere voertuigen bij het ongeluk betrokken.

"Er waren meteen erg veel hulpverleners", zegt de Zwitserse journalist Raphael Poncioni, die kort na het ongeluk al ter plaatse was. "De slachtoffers zijn geëvacueerd buiten ons gezichtsveld, maar vanmorgen mochten we wel naar het wrak gaan kijken. De impact moet enorm zijn geweest. Ook de aanwezige hulpverleners zeiden dat ze zoiets nog nooit hebben gezien." Volgens de Zwitserse politie gaat het om het zwaarste busongeval ooit in het land.

Aan boord van de bus waren 52 mensen. Naast de chauffeurs en 6 volwassen begeleiders ging het om 12-jarige kinderen van de Sint-Lambertusschool in Heverlee en Basisschool 't Stekske uit Lommel. Ze hadden net een skivakantie achter de rug in Val d'Anniviers. Van de 28 dodelijke slachtoffers zijn er 21 met de Belgische nationaliteit en 7 met de Nederlandse nationaliteit.

Beide chauffeurs hebben het ongeluk niet overleefd. Naast de andere dodelijke slachtoffers zijn er ook nog eens 24 gewonden waarvan sommigen zwaar. Die zijn naar 4 ziekenhuizen in Wallis gebracht. Enkele slachtoffers liggen ook in ziekenhuizen in Lausanne en Bern.

De families van de slachtoffers zijn intussen opgevangen in de scholen, maar ze weten nog niet of hun kind al dan niet overleden is. Dat zullen ze pas vanmiddag in Zwitserland te horen krijgen. Het Belgische leger heeft 2 Airbussen geregeld om de familieleden rond 13 uur naar Zwitserland te vliegen. Ook premier Elio Di Rupo en enkele ministers vliegen mee. De Zwitserse politie verwacht hen nog deze namiddag in Wallis.

Heeft u vragen over het ongeval met een Belgische bus in Sierre in Zwitserland, dan kunt u bellen naar het noodnummer van Buitenlandse Zaken op 02/501.40.00

Meest gelezen