Nazikampbewaker Demjanjuk is overleden

In Duitsland is voormalige nazi John Demjanjuk op 91-jarige leeftijd overleden. Demjanjuk is vorig jaar veroordeeld omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bewaker was geweest in het concentratiekamp Sobibor.

Demjanjuk leefde in het zuiden van Duitsland in afwachting van het beroep dat hij tegen zijn veroordeling had aangetekend. De voorbije decennia was hij al twee keer uit de Verenigde Staten gezet, waar hij lange tijd gewoond had.

Demjanjuk was geboren in Oekraïne en zou tijdens de Tweede Wereldoorlog het Rode Leger geruild hebben voor de Duitse SS. Na de oorlog ging hij onder een valse naam naar de Verenigde Staten, waar hij automonteur was en tenslotte de nationaliteit verkreeg.

Later werd hij door getuigen herkend als een kampbewaker in het naziconcentratiekamp Treblinka. De VS leverden hem in 1987 uit aan Israël waar hij eerst ter dood werd veroordeeld (links). Het was na Adolf Eichmann het tweede doodvonnis dat ooit in Israël werd uitgesproken.

Er was evenwel twijfel aan sommige getuigenissen en tenslotte werd Demjanjuk door een Israëlische rechtbank vrijgesproken bij gebrek aan voldoende bewijs.

Tweede uitlevering aan Duitsland

Demjanjuk keerde terug naar de VS, maar werd daarna opnieuw beschuldigd dat hij gewerkt had in Duitse concentratiekampen. In 2009 werd hij na een lange procedureslag opnieuw uitgeleverd door de VS, dit keer aan Duitsland.

Vorig jaar is Demjanjuk in Duitsland dan veroordeeld wegens zijn optreden als bewaker in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. In dat kamp zouden meer dan 200.000 mensen vermoord zijn. De meesten onder hen waren Joden, maar er waren ook Roma en niet-Joodse Polen bij. Demjanjuk kreeg vijf jaar cel, maar ging in beroep en daarop werd hij opnieuw vrijgelaten. 

Overigens dreigde hij ook nog in Spanje voor het gerecht te moeten verschijnen wegens zijn optreden in het kamp Flossenburg. Daar zouden tijdens de oorlog 60 Spaanse gevangenen zijn omgebracht.

Demjanjuk heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij wreedheden. Hij beweert dat hij een krijgsgevangene was.

Meest gelezen