Venizelos verkozen tot nieuwe Pasok-leider

Evangelos Venizelos gaat de Griekse socialistische partij Pasok leiden. Hij was de enige kandidaat. Venizelos zal ontslag nemen als minister van Financiën.

Venizelos moest als minister verschillende harde besparingsplannen invoeren om Griekenland van het bankroet te redden. Nu neemt hij ontslag uit de regering om Pasok-leider te worden.

Hij volgt zo ex-premier Giorgos Papandreou op aan het hoofd van de partij. Over een maand zijn er verkiezingen in Griekenland. Pasok vreest dat het door de kiezer zal worden afgestraft voor de strenge besparingsmaatregelen.

Venizelos was de enige kandidaat. Volgens schattingen hebben ruim 200.000 mensen deelgenomen aan de verkiezing, dubbel zo veel als de organisatoren hadden verwacht.

Staking veerboten

Intussen wordt er in Griekenland nog steeds actiegevoerd tegen de besparingsmaatregelen van de regering. De veerboten leggen het werk minstens 48 uur neer, misschien duurt de staking zelfs tot donderdag.

De honderden Griekse eilanden zijn hierdoor bijna helemaal afgesneden van de buitenwereld. Bederfbare producten zoals groenten en fruit zullen niet op tijd op het vasteland geraken. Duizenden boeren op Kreta hebben alvast hun ongenoegen geuit over de staking.

Meest gelezen