"Ik ben de echte dictator"

Uitgelekte mails van de familie al-Assad blijven de Syrische president en zijn vrouw achtervolgen. Nadat eerder al werd bekendgemaakt dat Asma via internet tal van luxeproducten wist te kopen, blijkt nu dat ze zichzelf ziet als de echte dictator van het land.

De uitgelekte mails kwamen via de Syrische oppositie in handen van de Britse krant The Guardian. Volgens de krant zijn de onderschepte berichten authentiek, omdat ze overeenstemmen met bekende feiten. Ook was er contact met tien mensen met wie de Assads regelmatig correspondeerden.

En uit die correspondenties blijkt nu dat Asma al-Assad zich als een belangrijke pion ziet in de Syrische politiek. "Wat luisteren betreft - ik ben de échte dictator, hij heeft geen keuze", mailt Asma op 14 december naar een vriend.

In een mail die ze enkele weken later stuurde, uit ze dan weer haar ongenoegen over de Amerikaanse televisiezender ABC News. Die zender zou volgens haar een interview met haar man uit de context rukken om Bashar zo in een slecht daglicht te plaatsen.

Deze onthullingen zijn de zoveelste in enkele dagen tijd. Eerder werd bekendgemaakt dat de vrouw van de president de internationale sancties tegen haar land wist te omzeilen door online luxegoederen te kopen en liedjes te downloaden van iTunes. De berichten illustreren verder Asma Assads luxueuze levensstijl: ze besteedde via internet tienduizenden euro's aan nieuwe tafels, kandelaars en kroonluchters, zo blijkt uit de correspondentie.

Half februari kregen de al-Assads lucht van het feit dat hun e-mails onderschept werden. Korte tijd later werd hun account stopgezet.

Meest gelezen