Politie Toulouse: "Verdachte werd gedood door kogel"

Mohamed Merah, de man die bij drie schietpartijen in Toulouse zeven slachtoffers maakte, is omgekomen door een kogel. Het gerecht spreekt de verklaring van de regering, dat de schutter omkwam bij zijn val, daarmee tegen.
Zender France 2 gaf gisteren archiefbeelden van Merah vrij.

Deze middag is Merah gedood, nadat de politie zijn appartement meer dan 32 uur belegerd had. Omstreeks 11.30 uur was de politie het appartement binnengevallen. Getuigen hoorden een reeks schoten en explosies.

De man, Mohamed Merah, is bij de gevechten omgekomen. "Toen een verkennende videocamera de badkamer werd ingestuurd, kwam de man uit de badkamer en begon hij met extreem geweld rond zich te schieten", zei minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant. "Uiteindelijk is hij uit zijn raam gesprongen met zijn wapen in de hand, hij bleef schoten afvuren. Hij is dood teruggevonden op de grond."

Maar die verklaring wekte twijfel. Merah woonde op de 1e verdieping volgens de Franse krant Le Monde. Nu zeggen procureur François Molins en verschillende betrokken agenten dat Merah is omgekomen toen hij een kogel door het hoofd kreeg. De kogel was afgevuurd door een sluipschutter.

Bij de inval zijn twee agenten gewond geraakt. Een van hen is er ernstig aan toe. Bij de schotenwisseling zijn tientallen kogels afgevuurd. Merah droeg een kogelvrij vest.

De politie heeft intussen ook bevestigd dat Merah de schietpartijen op de soldaten en op de joodse school gefilmd heeft.

Lange belegering

Merah werd sinds gisterenochtend 3 uur belegerd. Hij heeft bekend dat hij de voorbije week 3 kinderen en een leraar van een joodse school heeft doodgeschoten en vorige week 3 soldaten. Merah was ook van plan om nog aanslagen te plegen.

Het was vannacht een tijdlang onzeker of de man nog in leven was. Sinds 22.45 uur was er geen contact meer geweest. En de speciale camera's die de politie had opgesteld, registreerden ook geen beweging meer in het appartement.

In het laatste gesprek had Merah gisteravond gezegd dat hij wilde sterven "met de wapens in de hand". Minister Guéant zei eerder dat hij hoopte om de schutter levend te vatten.

Vannacht en vanmorgen waren er opnieuw ontploffingen te horen. "De explosies waren bedoeld om de schutter, die blijkbaar van idee veranderd is en zich niet wil overgeven, te intimideren", klonk het eerder bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Gisteren luidde het nog dat Merah zich in de loop van de avond zou overgeven, maar de onderhandelingen liepen vast.

De schutter zou banden hebben met extremistische moslimgroepen en verbleef in Afghanistan en Pakistan. Een eerder bericht dat hij in Afghanistan in de cel heeft gezeten, is intussen tegengesproken door de autoriteiten daar.

Merah beweert dat de aanval op de joodse school "een vergelding was voor de dood van Palestijnse kinderen". De aanslag tegen de drie militairen was dan weer "een wraakactie" omdat Frankrijk troepen levert voor de ISAF-vredesmacht in Afghanistan.

Meest gelezen