Discussie over optreden PS-senator bij repatriëring

Premier Elio Di Rupo (PS) moet morgen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken uitleg geven over de tussenkomst van PS-senator Fatiha Saïdi (foto) bij een gedwongen repatriëring. Open VLD en N-VA'er Theo Francken vinden dat Saïdi haar boekje te buiten is gegaan. De PS-senator zelf ontkent in Het Laatste Nieuws dat ze de uitwijzing heeft verhinderd.

Een maand geleden verzette een uitgeprocedeerde asielzoeker zich tegen zijn repatriëring aan boord van een lijnvliegtuig naar Marokko. Het vliegtuig stond vertrekkensklaar in Zaventem. Toen een groot aantal passagiers weigerde plaats te nemen, stapte PS-senator Fatiha Saïdi naar de aanwezige politiecommissaris en vroeg meer uitleg. Door het tumult besliste de boordcommandant dat de uitwijzing niet kon doorgaan.

Kamerlid Theo Francken uit nu kritiek op het optreden van Saïdi. "Ze is haar boekje compleet te buiten gegaan", reageert hij. Saïdi van haar kant vindt dat ze louter haar burgerplicht heeft gedaan. "De asielzoeker riep dat hij gescheiden werd van zijn kinderen. Moest ik dan laf op mijn stoel blijven zitten? Ik heb mezelf kenbaar gemaakt als senator en ik heb aangedrongen om te weten of alle procedures werden gevolgd en of de man wel voldoende gelegenheid had gekregen om beroep aan te tekenen", legt Saïdi uit.

Francken zal morgen in de commissie Binnenlandse Zaken aan Di Rupo vragen stellen over het voorval. Ook de luchthavenpolitie heeft zo haar bedenkingen bij het optreden van Saïdi. "Een uitwijzing is altijd delicaat en moeilijk werk. Als een politica het daar niet mee eens is, moet ze de discussie aangaan in het parlement. Niet met de politie op het terrein", zegt NSPV-vakbondsman Thierry Belin.

Freddy Roosemont, het hoofd van de Dienst Vreemdelingen, relativeert de hele zaak. Hij heeft het verslag van de gebeurtenissen kunnen inkijken en zegt dat de repatriëring van de  Marokkaan sowieso was stopgezet, met of zonder tussenkomst van Fatiha Saïdi.

Meest gelezen