Werk Bruegel de Oude blijkt nu kopie door De Jonge

Het schilderij "De moord op de onnozele kinderen" van Pieter Bruegel de Oude dat in het Brukenthal museum in Roemenië hangt, is een zeer getrouwe kopie die gemaakt is door zijn zoon Pieter Brueghel de Jonge. Dat blijkt uit een Belgisch onderzoek.

Het werk kwam vorig jaar bij het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) binnen voor restauratie. De onderzoekers stelden onder meer vast dat de houten panelen van het werk tussen 1585 en 1594 gekapt waren, jaren na de dood van Bruegel de Oude (1525-1569). Infrarood-reflectografie leverde nog bijkomend bewijs. Hierdoor werd de uitvoerige ondertekening, typerend voor de werkwijze van Brueghel de Jonge, zichtbaar.

Het werk is dus een zeer hoogkwalitatieve en getrouwe kopie door Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638), naar het origineel van zijn vader uit de collectie van de Engelse koningin. Het is niet de enige kopie. Brueghel de Jonge maakte wel 11 versies van het werk.

De achterkant van het houten paneel kreeg een opknapbeurt en het werk krijgt nog een nieuwe vernislaag. Het schilderij zal te zien zijn tijdens de expo "Brueghel, Cranach, Titian, Van Eyck, Art treasures from the Brukenthal collection" in Luxemburg.

Meest gelezen