"Niets mis met in groep masturberen op kamp"

Leiders van jeugdverenigingen weten niet altijd hoe ze moeten omgaan met seksueel getinte situaties bij jongeren. Om hen te helpen, lanceert het Steunpunt Jeugd een systeem met gekleurde vlaggetjes. Daarin worden 36 verschillende situaties geschetst.

Kinderen en jongeren die hun seksualiteit ontdekken, maken het werk voor leiders van jeugdverenigingen wel eens ingewikkeld. Een doos van het Steunpunt Jeugd leert jeugdwerkers omgaan met seksueel onschuldige situaties en seksueel grensoverschrijdende situaties. Wat mag, wat mag niet. Vlagjes maken het duidelijk, gaande van "niets mis mee" in het groen tot niet toelaatbaar, in het zwart.

Daarvoor maakt het spel gebruik van een aantal criteria: toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, ontwikkeling, context en zelfrespect. Aan de hand van 36 seksueel getinte situaties die kunnen voorkomen in een jeugdwerkcontext wordt duidelijk gemaakt hoe de jeugdleider best wel en best niet reageert.

Miet Neyens van het Steunpunt Jeugd geeft een voorbeeld. "Een groepje vijftienjarige jongens dat zich afzondert in een tent om daar in groep samen te masturberen. Ik kan begrijpen dat dat heel choquerend kan overkomen, maar als je de zes criteria in rekening brengt, dan is dat eigenlijk aanvaardbaar gedrag omdat het behoort tot de ontwikkeling van die jongeren.

De doos kwam er omdat jeugdleiders en ook ouders meer en meer vragen hadden rond seksualiteit.

"Er is meer alertheid. Seksualiteit wordt vaak gelinkt met het negatieve ervan, met misbruik. Wij vinden het heel belangrijk om het positieve te benadrukken. Het maakt sowieso deel uit van het leven van kinderen en jongeren."

Meest gelezen