Energieprijzen zijn in extremis nog verhoogd

Op 1 april hebben de producenten Electrabel en Luminus de prijs voor aardgas met 5,5 procent verhoogd. Net op die dag is ook de bevriezing van de energieprijzen, die de regering heeft vastgelegd, ingegaan. Technologiefederatie Agoria is ontgoocheld.

Dit betekent dat de impact op de eindfactuur van de meeste gezinnen een stijging van ongeveer 3,3 procent is, melden De Morgen en De Tijd.

Een maand geleden had de regering beslist om de energieprijzen te bevriezen van april tot eind dit jaar. "Het is nooit duidelijk geweest wat men zou doen met de stijging die er zat aan te komen op 1 april", zegt Frank Vandermarliere van Agoria in "De ochtend" op Radio 1. "Zou de blokkering ingaan voordat de stijging was toegepast of erna? En we stellen nu vast dat de blokkering erna ingaat."

"Het had efficiënter gekund als men de prijzen had geblokkeerd op het niveau van eind maart", vindt Agoria. De prijsstijging komt er door het mechanisme waarbij de aardgasprijs afhankelijk wordt gemaakt van de stijging van de petroleumprijs. Dit mechanisme wil de regering wel doorbreken. Volgens Agoria schiet de maatregel dat doel nu voor een deel voorbij. Toch is de prijsstijging legaal. "Dit is de normale toepassing van het indexeringsmechanisme mocht er geen blokkering zijn afgekondigd", zegt Vandermarliere.

De prijzen zijn nu op een piekmoment geblokkeerd tot het einde van dit jaar. "We hadden eigenlijk beter een meer algemene aanpak gehad van de energieprijzen, waarbij men zich niet alleen concentreert op het indexeringsmechanisme, maar ook op andere elementen zoals de stijging van de netkosten, een aantal heffingen die toenemen, enzovoort. Dan hadden we misschien een werkelijke daling van de energieprijzen kunnen krijgen."

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) en minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) hebben voorlopig nog niet gereageerd op het nieuws.

Meest gelezen