Calvo: "Schaf alle verbrekingsvergoedingen af"

In het kader van de hoge energieprijzen wil Kamerlid Kristof Calvo (Groen) consumenten stimuleren om naar een nieuwe leverancier over te stappen. Hij roept minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) op om de verbrekingsvergoeding af te schaffen voor wie overstapt, in combinatie met een grote infocampagne voor de consument.

Calvo volgt voor zijn partij het energiedossier op de voet. Hij vindt dat de regering werk moet maken van een beleid dat nieuwe spelers toelaat om zich beter te ontwikkelen.  Te veel energieconsumenten "slapen" nog, vindt Calvo. Toch kan je, door een eenvoudige test op de website van de VREG, de prijzen vergelijken en "100 tot 300 euro per jaar besparen" door over te schakelen op goedkopere leveranciers.

Overschakelen is relatief makkelijk, maar voor veel consumenten ligt de drempel nog te hoog. Calvo doet daarvoor een oproep aan Vande Lanotte. "Zet een grote informatiecampagne op met de overheid en de energieregulatoren om een grote "switchcampagne" te organiseren. We moeten daarbij alle verbrekingsvergoedingen voor alle types van contracten afschaffen. Pas dan zijn de consumenten helemaal vrij", argumenteert Calvo.

De regering is nu al van plan om de verbrekingsvergoeding voor variabele contracten af te schaffen - er ligt een voorstel in die zin bij de Raad van State - maar Calvo wil dus verder gaan, en wil ook de verbrekingsvergoedingen voor vaste contracten weg. Die vergoedingen bedragen momenteel respectievelijk 75 en 50 euro. Volgens een woordvoerster van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) zou het wetsontwerp volgende zomer de consumenten al meer vrijheid moeten verschaffen.

"Mijn oproep in het parlement aan de minister zal zijn om een "coalition of the willing" te maken," zegt Calvo nog. Daarin moeten drie spelers elkaar vinden: "De politiek, de consument en nieuwe spelers zoals onder meer Eneco, Lampiris en Octa+ die scherpere prijzen aanbieden op de markt. Als die coalitie tot stand komt, dan gaan we lagere energiefacturen krijgen."

Calvo en Crombez houden "tweet fight"

Calvo heeft ook kritiek op Vande Lanotte. Hij vindt de tijdelijke bevriezing van de energieprijzen een te slappe maatregel. "Het gaat eigenlijk maar over een zeer tijdelijke, beperkte maatregel. Hij zou het pad moeten kiezen van de meer structurele hervormingen."

In de loop van de dag brak er een Twitteroorlogje uit tussen John Crombez (SP.A) die het opnam voor zijn partijgenoot Vande Lanotte, en Calvo zelf. "Weet KC dat die beslissing al genomen is", twitterde Crombez, verwijzend naar het feit dat een voorstel om de verbrekingsvergoedingen af te schaffen al bij de Raad van State ligt. Waarop Calvo dan weer antwoordde: "jc, het is de link met de campagne die jullie moet inspireren. En de volledige afschaffing zonder uitzondering." Dat was overigens nog maar het begin van een discussie die daarna persoonlijker werd.

Meest gelezen