Vlaamse bedrijven azen op hoogopgeleide Portugezen

De VDAB wil Portugese ingenieurs en computerspecialisten strikken voor een baan in ons land. Volgende maand vindt in Lissabon een grote jobbeurs plaats, waar België en vier andere landen zullen proberen om werkloze hoogopgeleide Portugezen aan te trekken. Dat schrijft De Morgen.

De Portugese dienst voor arbeidsbemiddeling, vergelijkbaar met onze VDAB, wil werkloze ingenieurs en computerspecialisten aan een job helpen buiten Portugal. Daarvoor organiseert de dienst op 10 en 11 mei een jobbeurs in Lissabon. Daarop mogen vijf landen een selectie komen maken uit de Portugese werkloze hoogopgeleiden.

De landen werden door de Portugese dienst voor arbeidsbemiddeling geselecteerd. Het gaat naast ons land om het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Voor de jobbeurs hebben zich nu al zo'n 3.500 Portugese ingenieurs en computerspecialisten gemeld. Door de economische crisis zitten veel Portugezen zonder werk. "De totale werkloosheidscijfers bedragen er momenteel zowat 17 procent. Bij de jongeren lopen die cijfers zelfs op tot 35 procent", zegt Gert De Buck van de VDAB.

Vlaamse bedrijven zijn geïnteresseerd om de Portugese hoogopgeleiden binnen te halen, weet De Buck. "Enkele tientallen Vlaamse bedrijven hebben zich al gemeld om deel te nemen aan de beurs. Het gaat voornamelijk om kmo's."

De VDAB denkt er ook aan om in Griekenland en Spanje werknemers te zoeken voor een baan in de zorgsector in ons land. "We zijn al bezig met het bekijken of we dergelijke kanalen kunnen opzetten voor andere knelpuntberoepen." In de zorgsector is het moeilijk om werknemers aan te stellen die de taal niet spreken, maar de taalbarrière is volgens de VDAB snel weg te werken.

Dat Portugal zelf de uittocht organiseert voor zijn hoogopgeleide werknemers, is opmerkelijk. Voor de crisis was Portugal nog actief op zoek naar migranten, om de negatieve bevolkingsgroei op te vangen.

Meest gelezen