Politieke toekomst De Haan groot vraagteken

Het politieke landschap in De Haan is meer dan ooit verdeeld. Enkele leden van de huidige meerderheidspartij kondigden al aan afzonderlijk naar de verkiezingen te trekken. Als gevolg daarvan durft niemand zich te wagen aan een pronostiek voor de komende verkiezingen.

Burgemeester Christine Beirens (Lijst Burgemeester-foto), die begin 2006 de populaire burgemeester Ivan Cattrysse opvolgde, was lijsttrekker in oktober 2006. De Lijst Burgemeester trok met de lijst Samen van Wilfried Vandaele naar de kiezer. Beirens haalde een behoorlijke score, maar had minder voorkeurstemmen dan de tweede op de lijst, Marleen Schillewaert-Vercruyce. Die maakte aanspraak op de sjerp, maar werd uiteindelijk eerste schepen. Het was het begin van een ruzie tussen de twee die de hele legislatuur bleef duren en nu leidt tot twee afzonderlijke lijsten voor de verkiezingen.

Grote projecten bleven uit

Het was geen makkelijk opdracht voor Beirens om in de voetsporen te treden van de populairste burgemeester van de kust, Ivan Cattrysse. Hele grote projecten werden niet gerealiseerd, er werd vooral werk gemaakt van tal van openbare werken. Zo waren er onder meer het zwembad en tal van aansluitingen aan het rioleringsstelsel. Vandaag zijn er nog werkzaamheden aan de gang aan de sporthal en wordt de dorpskern van Vlissegem vernieuwd.

Ook de verbinding van De Haan en Wenduine wordt mooier en veiliger met een fietspad. Na jaren van protest van buurtbewoners is ook eindelijk gestart met de bouw van een watersportpaviljoen op het strand, tot grote voldoening van de burgemeester. Zij gaat er ook prat op dat parkeren in De Haan nog steeds gratis is en ze is druk in de weer met de plannen voor de vernieuwing van de Vosseslag en het Kennedyplein.

Oppositie vanuit de meerderheid

Na de 12 zetels die LB en Samen behaalden, bleven er nog 9 over voor de oppositie. Vijf daarvan werden behaald door DaZ, dat van in het begin constructief meewerkte met de meerderheid en als "dank" een schepenzetel kreeg halverwege de legislatuur. Hierdoor werd de oppositie herleid tot 4 mensen uit 3 verschillende partijen en eigenlijk monddood gemaakt.

Door de heisa binnen de meerderheid is er de jongste maanden en vooral naar de verkiezingen toe meer oppositie binnen de eigen meerderheidspartijen dan vanuit de eigenlijke oppositiebanken.

Paul Bruneel

lees ook