Ex-Ecolo'er richt Mouvement de Gauche op

Voormalig Ecolo-parlementslid Bernard Wesphael gaat in Wallonië een nieuwe partij oprichten: de Mouvement de Gauche. Wesphael zegt dat hij veel mensen heeft geconsulteerd en dat de tijd rijp is voor een nieuwe stem in de politiek. De partij wil een democratische, vreedzame en volkse revolutie realiseren.

Inspiratie vond Wesphael bij de Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon. De populaire politicus scheurde zich 2 jaar geleden af van de PS en richtte zijn Front de Gauche op.

Net als Mélenchon wil Wesphael een breuk realiseren met het neoliberale model en een vreedzame revolutie starten tegen het juk van de banken, beurzen en financiële instanties. De staat heeft wel degelijk een belangrijke rol te spelen als regulator en beschermer, luidt het. In juni volgt een oprichtingscongres van de Mouvement de Gauche.

Wesphael was jarenlang fractievoorzitter van Ecolo in het Waals Parlement. In maart verliet hij de partij, nadat hij naast het voorzitterschap van Ecolo en van het Waals Parlement had gegrepen.

Wesphael vindt dat België ook democratischer moet. Het parlement moet opnieuw in het centrum van het democratische debat staan, vindt hij.

Meest gelezen