"Als ik het struikelblok ben, stap ik opzij"

Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter is bereid om geen lijsttrekker te zijn in Antwerpen als dat een coalitie met de N-VA mogelijk zou maken. Dat heeft Dewinter gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Hij vraagt dan wel duidelijkheid van N-VA-lijsttrekker Bart De Wever.

Dit weekend maakte Bart De Wever bekend dat hij in Antwerpen de N-VA-lijst trekt. Zijn ambitie is om komaf te maken met 90 jaar socialisme in Antwerpen. Hij sluit wel uit dat hij een samenwerking aangaat met Vlaams Belang, zo zei hij in "De zevende dag".

"Hoe zit het met Vlaams Belang? Daar zit je natuurlijk met de figuur van Dewinter. De strijd voor de harde en de zachte lijn is binnen die partij gevoerd: de harde lijn van Dewinter heeft  gewonnen. Dus nu zit je met iemand die mij als een schaduw achtervolgt. Vorige week zei Dewinter dat ik te laf was om op te komen, nu zegt hij dat ik een bedrieger ben. Dat is dan wel de man die met mij wil verkeren. Die man leeft in het cordon, die zit daar graag."

Geen samenwerking dus met Filip Dewinter? "Met Filip Dewinter zal dat niet lukken. Ik zeg dat eerlijk en duidelijk", aldus De Wever.

Dewinter heeft alvast een pasklare oplossing. "Ik merk dat De Wever het cordon sanitaire nu verengt tot de persoon van Filip Dewinter. Indien het zo is dat mijn persoon het obstakel is om het cordon te doorbreken, wie ben ik? Ik zal en wil niet in de weg staan van het doorbreken van het cordon en het opzijschuiven van de socialisten in Antwerpen."

En dus is Dewinter bereid om een stap opzij te zetten en het lijsttrekkerschap over te laten aan iemand anders. "Als het erop aankomt dat ik het struikelblok ben, dan ben ik bereid een stap terug te zetten."

Maar Dewinter wil wel eerst duidelijk horen van De Wever dat zijn partij zonder hem wel aanvaardbaar is. "Ik wil gerust de hypothetische vraag stellen aan De Wever: is er een Vlaams Belanglijst in Antwerpen die wel aanvaardbaar is voor hem? Een lijst met  Gerolf Annemans, Bruno Valkeniers of Anke Vandermeersch?"

Dewinter zelf heeft daar alvast sterk zijn twijfels over. Hij acht de kans klein dat De Wever ooit het cordon sanitaire doorbreekt. "Ik ben maar de stok om de hond te slaan en men zal altijd wel een stok vinden om de hond te slaan."

lees ook