"Elke man wordt ooit wel eens interessant"

Om te trouwen zou een vrouw op zoek zijn naar een man die haar financiële zekerheid kan bieden. Maar in deze tijden van economische crisis is de markt van dergelijke huwelijkspartners natuurlijk schaarser. En dus zoeken vrouwen naar een alternatief: de kortetermijnrelatie met een minder dominante man die hen relationele zekerheid biedt. Weg dus met de alfaman, de "sloef" is blijkbaar helemaal terug…

Dat blijkt uit een onderzoek van de Southampton Solent University. Verschillende profielen van mannen werden voorgelegd aan 160 vrouwen, nadat ze geconfronteerd waren met financieel gerelateerde termen. De volgens de onderzoekers verrassende resultaten werden eind vorige week bekendgemaakt op de jaarlijkse conferentie van de British Psychological Society.

Psychologe en onderzoekster Fay Julal in LiveScience: "We zijn vertrokken van een specifieke groep van vrouwen, namelijk zij die een diploma hebben of van plan zijn verder te studeren. Hierdoor hebben ze voldoende mogelijkheden om voor een eigen inkomen te zorgen. Daardoor wordt het geld dat de partner binnenbrengt van minder belang. Met een economische recessie in het achterhoofd blijkt een minder kapitaalkrachtige partner voor een kortetermijnrelatie hun voorkeur te hebben."

"Deze man kan ook interessant zijn"

Het gaat dan om mannen die zich makkelijker laten commanderen, nauwelijks risico’s durven nemen en zich vooral goed voelen wanneer ze voor iemand anders iets kunnen doen. Het zijn vooral mannen die men niet in goed betaalde leidinggevende functies tegenkomt. Julal in Men’s Vanity: "Dat wil daarom nog niet zeggen dat hij saai is. Hij kan ook interessant zijn, maar hij gehoorzaamt zijn vrouw meer."

"Eigenlijk is dit een bewijs dat iedere man op welk moment dan ook wel eens aantrekkelijk bevonden wordt, afhankelijk van de economische situatie."

Mannen die met zichzelf en hun rijkdom te koop lopen, bieden minder standvastigheid in tijden van economische onzekerheid. Ze zouden met andere woorden sneller hun vrouwelijke partner in de steek laten, wanneer "een betere optie" hun pad kruist.

Als voorbeeld voor dit resultaat wordt in verschillende media de blonde schone Reese Witherspoon gegeven, die haar eerste "hunk"-echtgenoot Ryan Philippe inruilde voor de minder opvallende talentenscout Tim Toth (zie foto boven).

Het onderzoek bevestigde volgens Julal ook dat "wanneer het de bedoeling is een huwbare man te vinden, het financiële aspect wel belangrijk blijft".

Eerder onderzoek toonde aan dat mannen in tijden van economische crisis meer interesse tonen voor "weelderige" vrouwen. Dit zou het huidige succes van onder meer "Mad men"-actrice Christina Hendricks (zie kleine foto) verklaren.

lees ook