"Hollande aan de leiding, Le Pen is spelbederver"

De dag na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen hebben de Franse kranten het vooral over de verrassend hoge score voor de extreemrechtse Marine Le Pen. Er wordt ook al vooruitgekeken naar de tweede ronde op 6 mei.

De linkse krant Libération heeft een zwaaiende François Hollande op de voorpagina en voegt er een rijmpje aan toe: "Hollande en tête, Le Pen trouble-fête" (Hollande op kop, Le Pen spelbederver).

Le Figaro, een rechtse krant, zet Sarkozy en Hollande op de voorpagina. Maar er is ook veel aandacht voor Le Pen. "Le Pen relance le second tour" (Le Pen brengt de tweede ronde op gang), klinkt het. Le Pen kan de scheidsrechter worden over 2 weken, aldus de krant.

De derde traditionele krant Le Monde verschijnt pas op papier in de namiddag. De website opent met een vraag op groot formaat: "Voor wie zullen de kiezers van Le Pen en Bayrou stemmen in de tweede ronde?"

Le Parisien houdt het op "Hollande devant Sarkozy, Le Pen crée la surprise" (Hollande voor Sarkozy, Le Pen is de verrassing).

Le Montagne, een krant uit de Corrèze, de thuisbasis van Hollande, opent met de titel "Place au duel" (Tijd voor het duel) onder een foto van Sarkozy en Hollande. De verassende score van Le Pen staat ook vermeld en de krant benadrukt dat Mélenchon en Bayrou op ruime afstand zijn geëindigd.

Le Corse Matin opent met de opmerkelijke score van Le Pen op het eiland Corsica. De kandidate van extreemrechts haalt er zo'n kwart van de stemmen. “La Corse se Le Penise”, is de analyse. De meeste kranten hebben voorts ook opgemerkt dat de opkomst buiten verwachting hoog was, zo’n 80 procent.

De Franse kranten pakken ook al uit met opiniepeilingen voor de tweede ronde. Die geven nog altijd een duidelijke overwinning aan Hollande. Hij zou de linkse en extreemlinkse stemmen vrijwel allemaal binnenhalen, terwijl zeker niet alle stemmen van Le Pen naar Sarkozy zouden gaan. Wat die kiezers van Le Pen gaan doen, is cruciaal, zo klinkt het.