"Kartel SP.A-Groen is een positief project"

In de provincie Limburg trekken SP.A en Groen samen naar de kiezer. Dat staat in het lenteakkoord dat de Limburgse socialisten en groenen vrijdag hebben goedgekeurd. Hoe de kandidatenlijst er precies zal uitzien, is nog niet bekend.

Dat Groen en SP.A in kartel naar de verkiezingen gaan, heeft volgens Johan Danen, voorzitter van Groen Limburg, zeker niet alleen te maken met het feit dat Groen er bij de vorige provincieraadsverkiezingen niet in slaagde om een zetel te bemachtigen.

“De peilingen van 2012 zijn positief. Waarschijnlijk zou het ons ook op eigen kracht lukken om verkozen te worden”, zegt Danen (foto). “Het kartel blijft in de eerste plaats een positief project. Wij trekken samen met SP.A naar de kiezer omdat we heel wat gelijke dossiers verdedigen en we de versplintering van stemmen tegen willen gaan. We vinden het immers belangrijk dat de progressieve stemmen kunnen doorwegen in de provincieraad.”

In haar partijprogramma hecht SP.A-Groen veel belang aan drie grote thema’s: kwaliteit van het leven (onderwijs, wonen…), groene ruimte en een gezonde economie. Dat bevestigt Danen. “Wij willen een Limburg waar het goed is om te leven en waar er in ruimtelijke plannen plaats is voor groene ruimte.”

SP.A en Groen zijn het echter niet over alles eens. Zo heeft SP.A bijvoorbeeld een andere visie dan Groen op de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren. “Groen wil voor deze verbinding een tunnel, maar SP.A ziet dat niet zitten”, aldus Danen. “Dat wij het niet over elk dossier eens zijn, is ook niet meer dan normaal. Anders zouden wij één partij zijn.”

De groene partij ontkent ook dat Groen en SP.A zouden proberen om in zoveel mogelijk gemeenten kartellijsten in te dienen om een blok te kunnen vormen tegen N-VA. “Enkel in gemeenten waar SP.A en Groen rond dezelfde thema’s werken, kan een kartel overwogen worden”, zegt Danen. “Bovendien moet het met mensen klikken alvorens samengewerkt kan worden”.

Van Ingrid Lieten, voorzitter van SP.A Limburg, kregen wij nog geen reactie.

lees ook