Breivik verontschuldigt en verdedigt

Anders Behring Breivik, de man die verantwoordelijk is voor de dodelijke aanslagen in Noorwegen vorige zomer, heeft zich op zijn proces verontschuldigd voor de dood van enkele slachtoffers. Hij zei ook dat hij twijfelde tijdens de slachtpartij op Utøya.

Breivik verontschuldigde zich voor de dood van toevallige voorbijgangers bij de bomaanslag die hij pleegde in de regeringswijk in de Noorse hoofdstad Oslo. Hij noemde twee slachtoffers bij naam. Zij hadden geen politieke kleur, aldus Breivik. Bij de aanslag in de regeringswijk kwamen 8 mensen om het leven.

Voor de dood van 69 mensen, vooral jongeren, op het eiland Utøya, verontschuldigde hij zich niet. De jongeren namen deel aan een politiek jeugdkamp, georganiseerd door de socialistische partij van premier Jens Stoltenberg.

Toch heeft Breivik naar eigen zeggen even getwijfeld tijdens de moordpartij. "Vele mensen in Noorwegen hebben het meer verdiend terechtgesteld te worden dan die jongeren", zei de 33-jarige maandag in de rechtszaal. Hij alludeerde daarbij bijvoorbeeld op journalisten.

Toen hij op Utøya een gsm had gevonden, begon hij te twijfelen en heeft hij de politie opgeroepen om zichzelf aan te geven. Op dat tijdstip had hij al 40 van zijn uiteindelijk 69 slachtoffers gedood. Op de vraag van het openbaar ministerie waarom hij dan verder doodde, antwoordde Breivik zich niet te kunnen herinneren wat hij toen heeft gedacht.

Breivik heeft tijdens zijn proces, dat een week geleden begon, al verschillende keren aangegeven dat hij geen spijt heeft van zijn daden. Hij viseerde de Noorse regering, die volgens hem te tolerant is ten opzichte van de islam en immigratie.

Ook vandaag ging Breivik in het defensief. "Ik moest een kleine barbaarse daad stellen om een grotere barbaarse daad te voorkomen", zei hij. Hij wilde niet dat een generatie linkse politici zou opstaan die niet hard genoeg zou optreden tegen de radicale islam.