Celstraf voor internaatbeheerder Heusden-Zolder

De rechtbank van Hasselt heeft een voormalige internaatbeheerder veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. De man van 31 hield pikante chatsessies met een tiental jongens van het internaat in Heusden-Zolder. Hij had ook kinderporno opgeslagen op zijn computer.

De man is veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar, waarvan 3 jaar effectief en 2 jaar met voorwaardelijk uitstel. Hij was in het verleden internaatbeheerder in een school in Heusden-Zolder en hield seksueel getinte chatsessies met leerlingen van de school. Hij won hun vertrouwen maar chanteerde hen achteraf met pikante foto's die hij van de jongens via internet verkregen had.

De man gaf zich op het internet uit als een meisje en zocht contact met de leerlingen op school. Hij vroeg de jongens om foto's van zichzelf te sturen. Zelf stuurde hij foto's door van meisjes, die hij van het internet haalde. Achteraf dreigde hij ermee om de foto's door te spelen naar de entourage van de jongens.  

De feiten speelden zich af tussen 2003 en medio maart 2011. Hij maakte elf slachtoffers. Het uitstel voor zijn celstraf is gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet hij in behandeling voor zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De rechtbank legde de internaatbeheerder ook een contactverbod op met zijn slachtoffers en hun families. Gedurende acht jaar mag hij niet betrokken zijn bij activiteiten met minderjarigen.

De man moet zijn slachtoffers ook een voorlopige schadevergoeding betalen van samen 50.000 euro. De exacte schade moet nog worden begroot. De correctionele rechtbank in Hasselt heeft een psychiater-deskundige aangeduid om nog twee slachtoffers te onderzoeken.