De Belgische Piratenpartij stuurt haar schepen uit

Zitten er binnenkort piraten in de gemeenteraad? In Antwerpen, Leuven, Gent, Mechelen en Brussel zal een lokale “crew” van de Belgische Piratenpartij (BPP) met een stadslijst deelnemen aan de lokale verkiezingen in oktober.

De Belgische Piratenpartij (BPP) is een recente politieke partij uit 2009 en heeft als kernthema’s de vrijheid van informatie, de verbetering van de privacy en de directe democratie. De Belgische Piratenpartij is een van de ruim 50 nationale Piratenpartijen, die ontstonden na het succes van de Zweedse partij “Piratpartiet”.

Piratenpartijen willen niet alleen in hun land maar wereldwijd het auteursrecht inperken, de privacy van individuen uitbreiden en de democratie moderniseren. Tot nu toe zijn er nog maar een handvol “piraten” verkozen, onder wie geen enkele Belg. Daar wil de partij verandering in brengen.

Belgische piraten gezocht

“Onze kernthema’s zijn grensoverschrijdend. Onze uiteindelijke ambitie ligt in het Europees Parlement. Maar ook in België en haar steden is onze partij nodig”, zegt piraat Koen De Voegt (32) van de Antwerpse crew.

Als voorbereiding op de Europese verkiezingen in 2014 wil de Belgische Piratenpartij zich verankeren in het Belgische politieke landschap. Sinds oktober 2011 zijn er lokale afdelingen (crews) ontstaan in Gent, Antwerpen, Leuven, Mechelen en Brussel.

Die crews moeten nu een stadslijst en, indien mogelijk, ook een provincielijst samenstellen. Maar daar knelt voorlopig het schoentje. De Belgische Piratenpartij en haar crews zijn niet erg bekend. Campagnes op sociale media en persvoorstellingen moeten de naambekendheid vergroten en piraten werven.

“Iedereen die interesse heeft en achter onze standpunten rond het internet, privacy en democratie staat, is heel welkom in de crew. De meeste piraten hebben wel een of andere link met IT maar dat is helemaal geen vereiste. Privacy en democratie gaan iedereen aan”, aldus piraat David Leben (37) van de Leuvense crew.

Campagne in zicht

In Leuven zullen de geplande extra 50 bewakingscamera’s het campagneonderwerp worden van de Leuvense piratencrew. “Wij vinden de bewakingscamera’s in Leuven onaanvaardbaar. Elk individu moet het recht hebben in Leuven te wandelen zonder gefilmd te worden”, vindt piraat Leben.

In Antwerpen wil de afdeling van de Piratenpartij inzetten op open en participatief beleid zoals bij het plannen en ontwerpen van openbare werken. “Maar in geen enkele crew ligt het programma of de plaatsen op de lijst al vast”, benadrukt piraat De Voegt. “Iemand die piraat wordt en bekwaam is, kan nog zonder probleem lijsttrekker worden”, voegt piraat Leben daar aan toe.

Het zware geschut

Iedereen die wil, kan een eigen crew vormen. Het enige wat daarvoor nodig is, zijn zes gelijkgestemde zielen. Een crew bestaat idealiter uit vier piraten, een schatbewaarder, een navigator en een kapitein. Of u als crew veel kans maakt om verkozen te worden in uw gemeente- of provincieraad is een andere zaak.

“De Belgische Piratenpartij is niet nationaal of lokaal politiek verankerd. De partij ent zich niet op de traditionele nationale breuklijnen maar heeft ook geen lokale traditie of sterkhouders. Daarbovenop komt de Belgische Piratenpartij enkel op in de grotere steden waar de traditionele partijen het zware geschut bovenhalen. Het zal dan ook erg moeilijk zijn om met een beperkt programma in de komende campagne een stem te krijgen naast de nationale zwaargewichten en lokale sterkhouders”, weet An Heyerick, onderzoekster van het centrum voor lokale politiek aan de UGent.

lees ook