De Nederlandse regering neemt ontslag

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft het ontslag van het kabinet aangeboden bij koningin Beatrix, na mislukte onderhandelingen over besparingen. De koningin houdt het ontslag nog in beraad, maar in Den Haag houdt iedereen al rekening met nieuwe verkiezingen.

Koningin Beatrix heeft het ontslag officieel in overweging genomen. Ze vraagt de ministers en staatssecretarissen te blijven doen wat in het belang van het land noodzakelijk is.

Het bezoek van Rutte aan koningin Beatrix vanmiddag was een wekelijkse afspraak en dus op zich niet bijzonder. Maar het gonsde al heel de dag van geruchten over het ontslag van de Nederlandse regering, na de vastgelopen onderhandelingen over de begroting en besparingen. Vanmorgen zaten de ministers bijeen voor een extra ministerraad. De vergadering duurde tot iets voor 12 uur.

Wilders trok zaterdag zijn gedoogsteun voor het minderheidskabinet van VVD en CDA in, omdat hij zich niet kon vinden in een begroting met extra besparingen. Zonder de gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders hebben de VVD en het CDA geen meerderheid meer in het parlement.

En dus zat er voor Rutte niets anders op dan zijn ontslag aan te bieden. Het kabinet-Rutte hield daarmee slechts anderhalf jaar stand.

De fracties van de liberale VVD van Rutte en die van het christendemocratische CDA zitten vandaag nog bijeen. De VVD-fractie wil snel naar verkiezingen, zo liet voorzitter Stef Blok weten.

Koningin Beatrix zal nu wellicht overleg plegen met een aantal politieke kopstukken vooraleer een beslissing te nemen. Volgens sommigen zouden er in het najaar vervroegde verkiezingen komen.

"Wij slaan een andere weg in"

De campagne lijkt alvast begonnen in Nederland. Wilders vertelde al aan de media dat hij helemaal klaar is voor verkiezingen. "Wij hebben een pakket goede ideeën kaar", aldus Wilders. "We moeten meer besparen op overheidsuitgaven, zonder de burger te veel te treffen."

De linkse partij SP is zeer populair in recente peilingen, en laat weten "een andere weg" in te willen slaan. Kopman Emile Roemer: "We moeten de tijd nemen om te besparen, en een begrotingstekort van maximum 3% realiseren tegen 2015. Zo geven we ademruimte aan de economie en krijgt de burger tijd om zijn vertrouwen te herstellen."

Crisis met Europese kantjes

De crisis begon toen onlangs bleek dat Nederland volgend jaar afstevent op een begrotingstekort van 4,7% van het bruto binnenlands product in plaats van de 3% die de Europese Commissie oplegt.

Dat was vervelend, te meer omdat Nederland zich -net als Duitsland- had opgeworpen als harde voorstander van besparingsmaatregelen voor crisislanden zoals Griekenland, Ierland en Portugal. 

Om een en ander recht te zetten, moest Rutte 16 miljard euro besparingen vinden. Dat leek te lukken met coalitiepartner CDA, maar niet met de PVV van Wilders die in het voorbije weekend zijn gedoogsteun voor de regering van Rutte introk. VVD en CDA verwijten Wilders nu dat hij streng wil zijn voor de Grieken, maar niet het lef heeft om in eigen land te besparen. Ze vinden ook dat hij de gunstige AAA-rating van Nederland op het spel zet.

Hoe dan ook is de crisis bijzonder onwelkom voor de wankele eurozone en het begrotingspact dat onlangs werd afgesproken om de eurolanden tot financiële discipline te dwingen.