Den Haag is het oneens over verkiezingsdatum

Nu de Nederlandse premier Mark Rutte het ontslag van zijn regering heeft aangeboden bij koningin Beatrix, moeten de politici beslissen wanneer er verkiezingen worden georganiseerd. Maar zelfs over een mogelijke datum lopen de meningen uiteen.
De verschillende fracties in de Tweede Kamer overleggen over hoe het nu verder moet

"Ik denk dat er heel snel verkiezingen zullen komen, dat lijkt mij het allerverstandigste nu",  zegt Geert Wilders van de populistische PVV. "Laat de Nederlandse kiezer nu maar bepalen wat het beste beleid is." Een aantal partijen schuift 27 juni naar voor als mogelijke datum.

"Er is hier geen verkiezingensdatum afgesproken", zegt fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het christendemocratische CDA. "Dat zal morgen in de Kamer verdergaan." Naar verluidt zijn vooral enkele kleine partijen zoals de ChristenUnie tegen verkiezingen voor de zomer. Zij opteren voor verkiezingen in september.

"Deze premier heeft alles uit zijn handen laten vallen op het slechtst denkbare moment, in een crisissituatie", zegt Diederik Samsom van de sociaaldemocratische PvdA. "Het beste wat je dan kan doen, is zo snel mogelijk duidelijkheid bieden." Volgens Samsom kan echte duidelijkheid pas na verkiezingen ontstaan.

"Je kunt wel wachten tot oktober",  geeft Emile Roemer van de linkse SP toe, "maar iedereen zal dan wel heel voorzichtig zijn over wat er moet gaan gebeuren, met die verkiezingen in zijn achterhoofd." Roemer vreest dat er dan maandenlang niets zal gebeuren. "Wij vinden dat dit onverantwoord is. Dus voor wat mij betreft hoe sneller, hoe beter."

"Ik hoop natuurlijk dat de Tweede Kamer aan het kabinet zal vragen om maatregelen ter voorbereiding van de begroting van 2013", geeft minister van Financiën Jan Kees De Jager (CDA) nog mee. Hij wil vooral dat "de boel niet te veel uit de hand loopt". Kwestie van Europa gerust te stellen, dus.

Nederland zit momenteel in woelig financieel vaarwater. Het land moet dringend zijn begroting op orde te krijgen om erger te voorkomen.