Egypte stopt aardgaslevering aan Israël

Egypte gaat de levering van aardgas aan buurland Israël stopzetten. Volgens Caïro gaat het om een handelsconflict, maar Israël wil schadevergoeding wegens contractbreuk.

Volgens de Egyptische overheid is het contract beëindigd omdat het Israëlische bedrijf dat het gas koopt, de voorwaarden van het contract niet naleeft. Caïro zegt dat het om een handelsconflict gaat en niet om een politieke maatregel.

Ampal, de Israëlische holding die het gas vervoert en koopt, ontkent die beweringen en wil een internationale arbitrage starten om schadevergoeding te bekomen wegens contractbreuk. De Israëlische overheid reageert ook boos op de maatregel.

De heisa is wellicht een uitloper van een eerdere procedure. In juli vorig jaar besliste Ampal om een rechtszaak op te starten tegen de Egyptische overheid. Die zou te weinig ondernemen tegen terreuraanslagen tegen de pijpleidingen die gas naar Israël brengen, waardoor de leveringen regelmatig onderbroken werden. Het voorbije jaar zijn 14 aanslagen uitgevoerd tegen de pijpleiding die het gas naar Israël brengt. 

Handelsconflict of politieke rel?

Egypte levert 40% van het aardgas dat Israël verbruikt. Dat gas komt uit de Sinaï en wordt met pijpleidingen vervoerd naar Israël en verder ook naar Jordanië en Syrië. In Israël wordt het grootste deel van het gas gebruikt om elektriciteit op te wekken.

In de vredesakkoorden van 1979 beloofde Egypte om Israël bepaalde hoeveelheden olie en gas uit de Sinaï te leveren, in ruil voor de ontruiming van dat gebied.

Het huidige conflict gaat over een commercieel en politiek akkoord uit 2005. Ampal, een Amerikaans-Israëlische holding, investeerde toen in de Egyptische maatschappij EMG dat via de pijpleiding aardgas naar Israël vervoerde. Ook andere aandeelhouders van EMG willen nu naar de rechter stappen.