Europees comité onderzoekt situatie in Vorst

Het Europees Comité ter Preventie van Marteling (CPT) onderzoekt deze week de leefbaarheid in de gevangenis van Vorst. Het comité werkt in opdracht van de Raad van Europa en inspecteerde eerder al andere gevangenissen in ons land.

Het comité zal bekijken of het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en in het bijzonder het artikel dat foltering verbiedt, nageleefd worden in de gevangenis van Vorst.

Het bezoek komt er op verzoek van van de Commissie voor Toezicht van de gevangenis van Vorst, zegt ondervoorzitster Fabienne Simons. "De Commissie van Toezicht heeft de problemen bij het comité aangekaart: de overbevolking, de erbarmelijke toestand van het gebouw, de twee vleugels zonder sanitair."

In Vorst  zaten eind vorige maand meer dan 730 gevangenen, terwijl er maar plaats is voor 402. Al verschillende organisaties hebben aan de alarmbel getrokken over de toestand. Begin april deden ook zes Brusselse onderzoeksrechters en magistraten dat.

De commissie zal na het bezoek een rapport opstellen en overmaken aan de Belgische overheid. Die zal zich dan moeten verantwoorden voor eventuele tekortkomingen.