Festival van Vlaanderen brengt eigen productie

Het Festival van Vlaanderen Gent zal dit jaar in het teken staan van "Nulpunt", "het allervroegste begin, de eerste klank". De organisatoren hebben nu al een tipje van de sluier gelicht. Opvallend is dat het Festival voor het eerst uitpakt met een eigen productie.

Het festival start op 15 september met OdeGand, dat aan zijn tiende editie toe is, en loopt tot het afsluitende "Venetiaans Bal" op 29 september. Er staan 180 concerten op het programma, gebracht door 1.500 artiesten voor een publiek van zo'n 55.000 bezoekers.

Opvallend is dat het Festival voor het eerst uitpakt met een eigen productie. "We willen het festival blijven uitdragen, vandaar deze keuze", zegt algemeen directeur Serge Platel. "Terra Tango" verenigt muziek met dans en acrobatie. Aan het project neemt onder andere het gerenommeerde danskoppel Vincent Morelle en Maryline Lefor deel.

De namen voor het openingsfeest OdeGand worden in augustus bekendgemaakt, maar enkele namen hebben de organisatoren nu al verklapt, zoals de 22-jarige Russische mezzosopraan Julia Lezhneva en operaster Jessye Norman die haar jazzprogramma komt voorstellen.

De muzikale fietstocht Avanti loopt dit jaar door de Gentse haven. De ticketverkoop start donderdag.