Geen dalende uitkering voor mensen met handicap

Mensen met een beperkte arbeidshandicap zullen hun werkloosheidsuitkering niet zien dalen als ze langer werkloos zijn. Dat heeft minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vandaag gezegd in een gesprek met de vakbonden.

De regering is van plan om de werkloosheidsuitkering te koppelen aan de tijd dat iemand zonder werk zit. Elke drie maanden zou de uitkering dalen, tot een bepaald minimum.

Normaal zou dit principe in juli van kracht worden, maar de implementatie blijkt moeilijker dan gedacht. Vandaag had De Coninck een gesprek met de vakbonden, waarin ze gezegd zou hebben dat het systeem pas in november in werking zal treden.

Daarnaast zal de wet ook niet van toepassing zijn voor mensen met een beperkte arbeidshandicap. Zij hebben immers meer tijd nodig om een nieuwe, passende baan te vinden. Vakbonden en werkgevers moeten zich nog over het voorstel van de minister uitspreken in het beheerscomité van de RVA.