Geen straf voor IJslandse ex-premier na bankencrisis

De voormalige IJslandse premier Geir Haarde krijgt geen sanctie voor zijn rol in de financiële crisis in 2008. Dat heeft een speciaal tribunaal beslist. Vier van de vijf beschuldigingen tegen Haarde werden verworpen.

Geir Haarde was premier van IJsland van 2006 tot 2009. Hij is de eerste regeringsleider die voor een rechtbank moet verschijnen wegens zijn rol in de internationale bankencrisis. Haarde stond terecht voor de Landsdomur, een speciaal tribunaal dat rechtszaken tegen IJslandse regeringsleden behandelt.

Tegen Haarde liepen vijf beschuldigingen. Hij werd uiteindelijk maar op één van die vijf schuldig bevonden, namelijk dat hij nagelaten heeft om een ministerraad bijeen te roepen om de crisis te bespreken. De andere, waaronder ambtsmisdrijf en het feit dat hij zou nagelaten hebben om het bankensysteem binnen de perken te houden, werden verworpen.

Haarde heeft altijd over de hele lijn onschuldig gepleit. Hij riskeerde een gevangenisstraf van twee jaar, maar wordt dus niet gestraft.

Vier jaar geleden ging IJsland virtueel failliet. In één week tijd stortten de drie belangrijkste banken van het land in. IJsland moest beroep doen op een lening van het IMF om het hoofd iet of wat boven water te kunnen houden. Sinds vorig jaar heeft het land opnieuw een economische groei van zowat 3 procent.